WINTERRETRAITE

'De stem van het hart klinkt door in de stilte'


9-11 DECEMBER 2022


In een tijd waar van iedereen steeds meer wordt verwacht, is het goed om te zorgen dat we in balans blijven en goed kunnen functioneren. Zowel privé als op het werk. Daarvoor is het nodig af en toe eens helemaal stil te staan....... stil te zijn....... om weer contact te maken met wie je in wezen bent. Te luisteren naar je eigen stem, die door de drukte van alle dag, de volle agenda's en dat voortdurende gevoel van 'moeten' bij tijden nauwelijks gehoord wordt. 


Het HOF VAN KAIROS

'Een oase van rust en stilte'


Ervaar rust en ruimte op een sfeervolle authentieke locatie midden in de natuur. 'Hof' betekent omheinde tuin. Dat wil de Hof ook betekenen: een beschutte en welkome plek waar je om verschillende redenen een korte periode bent, tot verstilling komt, uit kunt ademen en inspiratie opdoet om vervolgens weer jou weg te gaan. Een pleisterplaats voor de ziel, klooster van deze tijd, herberg van het hart. 

De naam Kairos verwijst naar de tijd voorbij de gewone kloktijd. De ruimte die wij ervaren als wij stil worden, inkeren en ontspannen. Kairos betekent ook de juiste tijd. Het moment waarop wij besluiten ons te wenden tot dat wat aandacht vraagt. In het vertrouwen dat in die ruimte het wezenlijke zich laat kennen. 

 

Alle ingrediënten voor een inspirerend verblijf zijn aanwezig: een uitnodigend programma op basis van mindfulness- en zelfcompassie, aangevuld met mindful bewegen en de beoefening van nobele stilte. Verder is er tijd om te rusten, te lezen of te wandelen in de prachtige natuurlijke omgeving van het Achterhoekse coulisselandschap. De locatie beschikt over een knusse ontmoetingsruimte, een mooie lichte groepsruimte en een fijne tuin. Daarbij geniet je elke dag van de door Suzanne van Studio Gember heerlijke en vers bereide vegetarische maaltijden. Een weekend vol ware voeding voor lichaam en ziel,  zodat je weer opgeladen naar huis gaat.

'Ervaar het geluk van leven in het hier en nu.'

Van vrijdag 9 december tot en met zondag 11 december organiseert Mind-Workz in samenwerking met YOGA MOOD een meditatief retraite weekend.  De retraite vindt plaats in de prachtig gerestaureerde boerderij Hof van Kairos in Winterswijk.  Deze locatie is gelegen op een sfeervolle authentieke locatie midden in de natuur, in het coulisselandschap van Winterswijk-Kotten.

'Wil jij ook meer aandacht voor jezelf, je lichaam en het moment ontwikkelen?'

Het weekend is een ideale introductie tot meditatie op basis van mindfulness en zelfcompassie, maar biedt ook een verdieping als je een regelmatige beoefenaar bent. Je hebt geen bijzondere ervaring nodig. Iedereen kan binnen zijn of haar mogelijkheden meedoen aan deze retraite.

 

De thema’s die aan bod komen tijdens dit weekend: zelfbewustwording, inzicht krijgen, contact maken met wat er op dat moment in je leeft, vriendelijkheid naar jezelf ontwikkelen en ervaren dat er niets ‘moet’. Dus wil je eens uitslapen of een sessie overslaan dan gun je jezelf dat!


GA JE MEE?


Schrijf je in door onderstaand inschrijfformulier te downloaden en te printen, en het ingevulde en ondertekende formulier te sturen naar:

 

Mind-Workz

Pastoor van Houtstraat 2

5409 AL Odiliapeel

Download
Inschrijfformulier Winterretraite december 2022
INSCHRIJFFORMULIER Winterretraite 2022.p
Adobe Acrobat document 3.4 MB

Inschrijving en kamer toewijzing gebeurt op volgorde van aanmelding en is pas definitief na ontvangst van het inschrijfformulier en € 125,- inschrijfgeld.

Als je meer informatie wilt kun je kun je ook telefonisch contact opnemen met John of een mail sturen.

NEEM CONTACT OPover john


John is gecertificeerd yogadocent en mindfulness trainer en heeft ruim 10 jaar leservaring. John weet de kern van mindfulness, meditatie, yoga en zelfcompassie toegankelijk over te brengen en brengt theorie en praktijk moeiteloos samen. Zijn lessen zijn inspirerend en verdiepend. 

 

John: "Zo'n 30 jaar geleden kreeg ik van een goede vriendin een boek in mijn handen met de opmerking: 'Ik denk dat dit wel een goed boek voor je is om te lezen!' Het boek sprak direct tot me! Het vertelde me dat de manier waarop je het leven ervaart, te maken heeft met hoe je naar het leven kijkt en daar over denkt. En wilde ik het leven graag anders ervaren, zo sprak het boek, dan was het belangrijk mezelf te leren anders naar dat leven te gaan kijken en er op een andere, nieuwe manier over na te gaan denken! De manier waarop dat vorm kon krijgen, vertelde het boek me, was door te gaan mediteren en me daarbij te gaan richten op de Universele Intelligentie. Het was deze manier van mediteren die mijn leven drastisch zou veranderen! Het was het moment dat ik het pad naar mijn hart begon te volgen. Sindsdien is meditatie nooit echt meer uit mijn leven weg geweest. Bij tijden wist ik me er van te verwijderen, maar altijd weer kwam ik terug op dat pad. Sindsdien heb ik mij met grote regelmaat onderworpen aan kritisch zelfonderzoek, waarbij ik 10 jaar lang Tai Chi en Qi Gong beoefende. Later kwam yoga op mijn pad en momenteel beoefen ik yoga en zijn mindfulness en zelfcompassie de ankers die me, als mindfulness trainer en als mens, op koers houden. De laatste jaren heeft traumaverwerking mijn grote interesse, waardoor mijn werkwijze steeds traumasensitiever wordt. Dat betekent vooral dat het aanbieden van een veilige omgeving de basis vormt voor zowat alles wat ik doe.

Als yogadocent geef ik op wekelijkse basis aan meerdere groepen yogalessen en als mindfulness trainer verzorg ik regelmatig mindfulnesstrainingen. Bovendien begeleid ik mensen op een een-op-een basis in hun zoektocht naar meer rust en vrede."

'Ga er even helemaal tussenuit en laad jezelf op!'Programma

Alle sessies vinden hun oorsprong in de principes van mindfulness en zelfcompassie


Op vrijdagmiddag ben je tussen 16.30 uur en 17.00 uur van harte welkom op de prachtige retraite locatie van het Hof van Kairos te Winterswijk.

Bij aankomst zal John je gastvrij ontvangen om je wegwijs te maken en je vervolgens de weg naar je kamer te wijzen.

Op 17.30 uur zullen we gezamenlijk het weekend openen met een kennismakingsronde. Daarin zal John je tevens bekend maken met de huisregels en enkele praktische zaken. Dit zal ongeveer een uur in beslag nemen. 

Om 19.00 uur gaan we dan aan tafel voor het gezamenlijk nuttigen van het heerlijk vegetarische diner dat, net als alle andere maaltijden tijdens deze retraite, verzorgd zal worden door Suzanne van Studio Gember.

Na het diner gaan we om 20.30 uur naar de zaal, waar de retraite officieel van start zal gaan met een meditatiesessie. Deze sessie zal tot 21.30 uur duren.

 

Tijdens deze retraite wordt vanaf 21.30 uur tot 9.30 uur de volgende ochtend de Nobele Stilte in acht genomen. De stilte zal je in staat stellen je inwendige blik te verruimen en je focus naar binnen te verdiepen.

 

In de ochtend hoef je geen wekker te zetten, want je wordt een half uur voor de ochtendmeditatie om 7.15 uur door John gewekt. 

De ochtendmeditatie vindt plaats van 7.45 uur tot 8.30 uur in de vorm van een stilte wandeling, waarin we nog steeds de Nobele Stilte betrachten.

Om 8.30 uur, bij terugkomst op het Hof, staat dan een heerlijk ontbijt klaar, wat we nog steeds in stilte zullen nuttigen. 

Na het ontbijt, om 9.30 uur wordt de stilte opgeheven. 

Om 10.00 uur zal de meditatieve themasessie van die ochtend plaatsvinden, waarin we de blik naar binnen zullen richten, waar we door middel van specifieke meditatie oefeningen, op reis gaan voor een open zelfonderzoek. We zullen daarbij onderzoeken hoe we het specifieke thema waarmee we in die sessie werken, tegenkomen in ons dagelijks leven. We onderzoeken daarbij wat dat voor ons betekent en hoe het ons leven beïnvloed en vormgeeft. Binnen dat zelfonderzoek zullen we onze veiligheid altijd voorop stellen.

Op zaterdag om 12.30 uur is het dan tijd voor de lunch.

Vanaf 13.30 uur tot 16.30 is er ruimte voor persoonlijke vrije tijd. Je kunt een heerlijke wandeling maken, wat lezen of schrijven of je kunt een heerlijk dutje doen.

Van 15.30 uur tot 16.30 uur is er - voor wie wil - een lichte yogasessie, met aandacht voor zachte strekkingen. 

Van 16.30 uur tot 18.30 uur wordt het thema van die dag in een meditatief reflectieve sessie verder onderzocht. We gaan daarbij kijken of en hoe we onszelf heilzame manieren aan kunnen leren om tot liefdevolle zelfzorg te komen. We onderzoeken hoe mindful gewaarzijn en compassie ons daarbij kunnen ondersteunen.

Om 19.00 uur staat er een heerlijk vegetarisch diner op ons te wachten.

De dag wordt daarna om 20.30 uur afgesloten met een meditatieve avondsessie, waarin we onszelf door middel van Metta opnieuw uitnodigen ons hart te openen voor liefdevolle zelfzorg en compassie.

 

De retraite eindigt op zondagmiddag om 16.00 uur.

 

 

 

PROGRAMMA

Vrijdag 9 december

16.30 - 17.00 uur 

aankomst

17.30 - 18.30 uur 

Opening van de retraite

19.00 - 20.00 uur

Diner

20.30 uur - 21.30 uur

Avondmeditatie met Metta

21.30 - 09.30 uur

Nobele Stilte

 

 

Zaterdag 10 december

07.15 uur

Wekken

07.45 - 08.30 uur

Stilte wandeling

08.30 - 09.30 uur

Ontbijt in stilte

10.00 - 12.30 uur  

meditatieve thema sessie

12.30 - 13.30 uur  

Lunch

13.30 - 16.30 uur

Persoonlijke vrije tijd

15.30 - 16.30 uur

Mindful Bewegen (zachte yogaflow - facultatief)

16.30 - 18.30 uur  

Meditatieve thema sessie

19.00 - 20.00 uur  

Diner

20.30 - 21.30 uur 

Avondmeditatie met Metta

21.30 – 09.35 uur 

Nobele Stilte

 

 

Zondag 11 december

07.15 uur

Wekken

07.45 - 08.30 uur

Mindful bewegen en meditatie

08.30 - 09.30

Ontbijt in Stilte

10.00 - 12.30 uur

Meditatieve themasessie

13.00 - 14.00 uur

Lunch

14.00 - 14.30 uur

Kamer leegmaken

14.30 - 15.30 uur

Afsluiting

Vanaf 15.30 uur vertrek

 ACCOMMODATIE


Het Hof van Kairos is van alle gemakken voorzien en sfeervol ingericht. De locatie beschikt over een knusse ontmoetingsruimte, een mooie lichte groepsruimte , een fijne tuin en lichte-,  sfeervolle slaapvertrekken. In de knusse eetkamer eten we gezamenlijk aan een lange tafel.

 Er is Wi-Fi zodat je kunt beschikken over een internetverbinding.LEKKER ETEN


Suzanne van Studio Gember verzorgt tijdens dit weekend de maaltijden volgens de principes van de vegetarische natuurkeuken. Haar passie voor koken is ontstaan toen ze kennis maakte met de Ayurvedische keuken. Haar kook- en smaakvoorkeur heeft zich de afgelopen 17 jaar ontwikkeld tot een breed palet aan stijlen en smaken. Indiaas, Arabisch, Mediterraan, Vedisch etc...   Suzanne kookt vegetarisch/veganistisch, puur, vers en zoveel mogelijk biologisch. Haar maaltijden zijn tongstrelend, smaakvol en voldoening schenkend. 

Als mindfulness trainer weet zij dat innerlijk werk goed gevoed mag worden.SCHRIJF JE IN


Schrijf je in door onderstaand inschrijfformulier te downloaden en te printen, en het ingevulde en ondertekende formulier te sturen naar:

 

Mind-Workz

Pastoor van Houtstraat 2

5409 AL Odiliapeel

 

Download
Inschrijfformulier Winterretraite december 2022
INSCHRIJFFORMULIER Winterretraite 2022.p
Adobe Acrobat document 3.4 MB

 

Inschrijving  en kamertoewijzing gebeurt op volgorde van aanmelding en is pas definitief na ontvangst van het inschrijfformulier en € 125,- inschrijfgeld.

Als je meer informatie wilt kun je kun je ook telefonisch contact opnemen met Suzanne of John of een mail sturen.

NEEM CONTACT OP


PRAKTISCHE INFORMATIE


DATUM

9 - 11 december 2022

 

LOCATIE

Hof van Kairos, Winterswijk

Vosseveldseweg 17

7107 AD Winterswijk-Kotten

 

VERVOER

Hof van Kairos is goed met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het station neem je een taxi (6 km) of we kijken of we eventueel een pick-up kunnen regelen met ons of met een van de deelnemers.

Wanneer je met de auto komt kunnen we kijken of het mogelijk is dat er samen gereisd wordt met andere deelnemers. 

Geef op het aanmeldingsformulier aan of je vrager of aanbieder bent. Alleen reizen mag natuurlijk ook.

 

KOSTEN

Voor het organiseren van deze retraite maken wij kosten voor verblijf en maaltijden.

Voor het gehele weekend betaal je € 285, - voor verblijf op een tweepersoonskamer + dana.

Voor verblijf op een eenpersooonskamer betaal je € 345,- en voor verblijf op een vierpersoonskamer betaal je € 265,-

Deze prijzen zijn inclusief 21% btw voor particulieren.

Voor bedrijven en zelfstandigen zijn deze prijzen exclusief 21%  btw.

De prijzen zijn gebaseerd op de kostprijs. 

 

Er zijn vijf eenpersoonskamers, vier tweepersoonskamers en een grote vierpersoonskamer.

Beschikbaarheid op volgorde van inschrijving.

 

Tevens bij de prijs inbegrepen zijn: vegetarische maaltijden (ontbijt, lunch, diner), koffie, thee, fruit en snacks.

  

Niet bij de prijs inbegrepen zijn: Vervoer, reis- en/of annuleringsverzekering, fris- en alcoholische dranken, beddengoed en handdoeken.

We adviseren om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Beddensets zijn te huur voor € 12,50 per set,  handdoek € 2,50 per stuk.  Bij aankomst contant te voldoen.

 

AANTAL DEELNEMERS

Minimaal 8, maximaal 15 

 

DANA

John begeleid de retraite op basis van dana.

Dana betekent onvoorwaardelijke vrijgevigheid, ofwel geven zonder iets terug te verlangen.

Vrijgevigheid wordt binnen het Boeddhisme  gezien als een belangrijk aspect voor onze spirituele groei en transformatie in ons bestaan als mens.

Deze vrijgevigheid gaat twee kanten op: naar de gever en naar de ontvanger. Kun je als gever de vreugde van het onvoorwaardelijk geven ervaren?  Kun je als ontvanger de vreugde van het ontvangen ervaren? Onvoorwaardelijke vrijgevigheid is een kwaliteit waarin we kunnen leren en groeien. We kunnen ermee oefenen om het een gift vanuit het hart te laten zijn. 

 

HOEVEEL DANA MOET JE GEVEN?

Jij bepaalt zelf de hoogte van de bijdrage. het dana-principe blijft een oefening in ruimhartigheid. je kunt jezelf daarin steeds blijven checken: is mijn intentie om te geven zuiver en kan ik geven zonder angst of schuldgevoel? Ben ik ruimhartig? Op deze manier blijft het schenken van dana een oefening die je kan helpen groeien op het spirituele pad. Een richtlijn om dana te schenken is dat wat je schenkt moet aanvoelen alsof het nét wat schuurt, maar dat het wel binnen jouw mogelijkheden past en dat het je ook oprechte vreugde schenkt om het te geven. Je mag weinig geven, je mag veel geven.  Geef in ieder geval ruimhartig met een zuivere intentie zonder schuldgevoel en zonder je verheven te voelen. Hat dana principe blijft - ook voor mij - een oefening in het loskomen van verwachtingen.

 

Na afloop van de retraite is er gelegenheid (anoniem) dana achter te laten of je maakt bij thuiskomst een bedrag over. 

 


HEB JE EEN VRAAG?


 

YOGA & MINDFULNESS WEEKEND

DATUM

Vrijdag 9 - zondag 11 december 2022

 

LOCATIE

Hof van Kairos, Winterswijk

 

VERVOER

Eigen vervoer

 

KOSTEN

€ 285,- per persoon op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.

Zie kopje het Praktische Informatie op deze pagina